Om LSS-insatser

Publicerad 2023-03-18 21:22:14 i Allmänt,

LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade; 1993:387) är en fantastisk lag, som är unik i sitt slag. Genom den kan exempelvis personer med autism, intellektuell funktionsnedsättning, blindhet m.m. få det stöd i det dagliga livet som krävs för att kunna uppleva samma människovärde som andra, trots funktionsnedsättning. Den infördes 1994 och har alltså till mål att ge människor med funktionsnedsättning ett lika bra liv som alla andra, vilket är en mycket vacker tanke och den där välfärdssamhället verkligen kommer till sin rätt. Insatser inom LSS är avlösarservice, korttidstillsyn, ledsagarservice, daglig verksamhet, korttidsboende, personlig assistans m.m.

LSS är lika viktig som dyr, och sedan lagen har införts har de som ska bekosta insatserna, vilket är Försäkringskassan och kommunerna, sökt hitta sätt att undkomma kostnaderna för dess tillämpning. Med tanke på att lagen har missbrukats mycket, t.o.m. av gängkriminella som satt i system att mjölka denna lovvärda lag, kan man förstå att man försöker stoppa utflödet av skattepengar. Tyvärr drabbar dock detta även personer med verkliga behov och det har lett till en rad beslut som gjort att det blivit rackarns svårt att få en del av insatserna, pga. mycket njugg tillämpning. Det har skett en hel del överklaganden av detta, men tyvärr har det lett till en rättspraxis som gått emot de funktionshindrades behov, med vissa undantag. Exempelvis är det inte så länge sedan som en domstol slog fast att andning är ett grundläggande behov som man har rätt till att få hjälp med enligt lagen. 

Efter omfattande lobbyverksamhet har lagstiftaren, dvs Riksdagen, insett att lagen inte fungerar som den var tänkt att göra och fr.o.m. årsskiftet har lagen ändrats, så att det inte längre ska vara så svårt för behövande att få det stöd som lagen är tänkt att ge. Heja lagstiftaren!

Det var därför vi postade nya ansökningar om personlig assistans för Maja i nyårsraketernas sken för två och en halv månad sedan. Den uppdaterade lagen gör alltså att det finns större chans för Maja att få den självständighet som personlig assistans innebär. Ingen vet dock hur de nya reglerna kommer att tillämpas. Försäkringskassan tog emot vår nya ansökan och startade en ny utredning och ringde mig häromdagen och frågade hur länge Majas mens varar.

Kommunen avslog dock vår nya ansökan med hänvisning till att vi hade ett ärende i Förvaltningsrätten. Ni som läste förra inlägget vet ju att Förvaltningsrätten gav oss rätt och slog fast att Maja har rätt till personlig assistans från kommunen. Detta överklagades av kommunen, som dock inte fick prövningstillstånd av Kammarrätten. När jag diskuterade detta med handläggaren på kommunen sa hen bl.a. att Maja skulle förlora sitt korttidsboende pga. detta. Vår jurist menade att detta liknade domstolstrots och en personlig vendetta, vars like hon inte sett trots att hon varit med länge och sett det mesta. Själv är jag benägen att använda Majas ord när vi diskuterade insatser efter studenten: "jäklahelvete".

//Jan
(null)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela