Om inskrivning m.m.

Publicerad 2021-05-23 18:03:36 i Allmänt,

Maja anses inte längre ha en intellektuell funktionsnedsättning (IF), dvs hon är inte vad man brukade kalla för utvecklingsstörd. Det har vi i och för sig sagt länge, men nu har även en psykologisk utredning sagt det. Hon fick sin IF-diagnos för längesedan och den har lett till att hon gått i särskola och gymnasiesärskola ända sedan dess. Men nu visar det sig alltså inte stämma; hon är inom spannet för normalbegåvning.


Det ska sägas att det är svårt att bedöma intelligensen hos en person med så pass svår autism som Maja, som inte kan delta i utvärderingen på samma sätt som neurotypiska (dvs vanliga) personer kan. Så när det var dags för en ny omgång utredningar för Maja så var psykologen mycket ambivalent. Psykologen vågade inte "sätta ner foten" och säga att Maja inte hade IF förrän hon fått mer möjlighet till kunskapsinhämtning utanför gymnasiesärskolan, som inte kunnat ge Maja rätt sorts utbildning, som vi skrivit om förut. 


Nu har Maja gått på ESS-gymnasiet (som alltså inte är en gymnasiesärskola, utan en gymnasieskola) i ett par månader och psykologen anser nu att hon kan häva IF-diagnosen. Detta innebär i sin tur att Maja kan skrivas ut ur gymnasiesärskolan och bli inskriven på ESS-gymnasiet på riktigt och det är som en dröm som gått i uppfyllelse för henne! På ESS-gymnasiet får hon lära sig riktiga saker, blir utmanad och tagen på allvar som den kloka tonåring hon är. 


I förra veckan var psykologen på ett sista besök på Majas skola och hade ett samtal med en mycket nervös Maja. När det var klart berättade psykologen att IF-diagnosen skulle tas bort och då frågade Maja om hon kunde bli inskriven på ESS nu och psykologen svarade tydligt och klart ja. Då skickade Maja det här SMS:et till mig:  


Hej pappa jag ska bli inskriven kan du berätta för mamma också är så ja jag känner mig så glad och att jag hade rätt / Maja  ja 


(null)


//Jan

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela