Om att plugga historia

Publicerad 2021-01-21 19:24:48 i Allmänt,

Maja får en del hemskolning. Gymnasiesärskolan är öppen, men i väntan på att hon ska få börja på ESS-gymnasiet, som vi hoppas, pluggar vi extra med henne hemma för att ge henne fler utmaningar. Hon fick Herman Lindqvists "Historien om Sverige" i julklapp, för hon önskade sig en bok och hon gillar historia. Hon och jag tillbringar alltså en eller ett par stunder varje dag med att plugga historia. Detta är mycket givande för oss båda och diskussionerna är mycket underhållande, även om de inte alltid kan kallas livliga. 

 

Det går i princip till så att jag läser ett stycke och ställer sedan en eller fler frågor till henne som hon besvarar och så läser jag vidare. Ibland kommer hon med spontana kommentarer också. Som när hon skrev "Kulnamn" när jag läste om runristaren Röd-Balle. Eller när hon skrev att det var "nästansynd" om missionärerna som vikingarna halshögg när de försökte kristna landet.

 

Det är inte alltid lika roligt. I början av veckan var hon ganska hängig och Lindqvist diskuterade etymologier, vilket Maja tyckte "känstämligentrist". Idag var hon dock pigg och glad och svarade "dänhär" när jag frågade vilken stad Birger Jarl grundade. Vi läste också om Bjälbo-ättens anfader Folke den tjocke. Jag tänkte då på hennes reaktion på runristaren Röd-Balle och frågade henne om hon trodde att Folke faktiskt var tjock och fet. Hon svarade "kändeintehan". Och det gjorde hon såklart inte, eftersom han levde på 1100-talet, så hon kunde ju inte känna till hans BMI. Tämligen autistiskt svar dock. 


(null)


//Jan

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela