Om skoltrötthet

Publicerad 2020-07-10 10:42:00 i Allmänt,

Maja är en ljugpotta! Hon har haft en ganska jobbig vårtermin, eftersom hon fick levla upp till en ny nivå i skolan och det sedan tog några månader innan de började skriva med henne. Det var m a o en ny miljö, med nya utmaningar och med mycket begränsad kommunikation under ganska lång tid. I slutet av terminen kom skrivandet igång och alla blev ytterst imponerade av vad hon kunde. Hon verkar dock ha blivit rätt så skoltrött av allt detta.   

När hon skulle gå på fritids efter midsommar (vi andra jobbade fortfarande), var hon mycket mer intresserad av sommarlov än att hänga på skolan. En dag var hon ledsen och sa till personalen att hon mådde illa. Jag hämtade henne och bjöd på glass och mys, men det var tydligt att det inte alls var något fel på henne. 

(null)


Dagen därpå messade skolan och sa att Maja skrivit att hon mådde illa. Jag svarade att det nog inte var något fel på henne, men hon insisterade och skrev att hon hade kräkts. Då föreslog de ett FaceTime-samtal, vilket var en fascinerande upplevelse. Maja skrev med hjälp av en duktig assistent på skolan. Vi frågade henne om hon hade kräkts och det sa hon att hon hade. Vi visste att det inte var sant och frågade när hon hade kräkts. "Idag", skrev hon. Vi sa att vi förstod att hon inte ville vara på fritids, men att det var bättre att vara ärlig. Men hon sa att hon mådde illa, fast hon såg väldigt pigg och glad ut. Det var ett spännande, om än lögnaktigt samtal. Vi bestämde att hon skulle försöka vara kvar, eftersom hon uppenbarligen inte var sjuk och jag hade en massa Zoom-möten inplanerade. Efter en kvart skickade personalen en bild, där Maja skrivit att hon kräkts i garderoben i sitt rum. Jag svarade henne att hon inte ens har en garderob i sitt rum. Sedan åkte Lisa och hämtade henne och hon behövde inte vara mer på fritids den veckan, eller veckan efter. Det blev semester istället. 


(null)


Jag hade ett långt samtal med henne sedan om att ljuga och att tala sanning. Hon var mycket ångerfull och skrev att ingen tror på en om man ljuger och hon skrev också en massa fjäskiga saker, så hon visste att hon hade gjort fel. Dock är det ju så att hennes lögner hade avsett effekt, hon slapp ju fritids och fick dessutom glassbonus, så det kan nog ljugas fler gånger. En del av mig är dock också lite imponerad av att hon trots allt har de kognitiva förmågor som krävs för en så pass avancerad plan.

 

//Jan

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela